Reisen fra kaos til helhet, samtale med en kunstner

Reise fra kaos til helhet, samtale med en kunstner

Ved et besøk på Bærums Verk kom jeg i samtale med billedhugger Johan-Fredrik Arntzen i hans galleri, hvor vi fortsatte praten i hans verksted, som er i naborommet.

Hans kunst gjorde inntrykk. Den ga umiddelbart både spørsmål, energi og entusiasme. Her var det noe jeg kunne «kjenne igjen».

Samtalen med han var et like viktig inntrykk. Han hadde historier å fortelle som jeg også kunne «kjenne igjen», forstå og som ga inspirasjon til å tenke videre.

 Arntzen har levd et liv som kan forstås gjennom hans kunst og har klare verdier som gjenspeiles i hans kunst. Hans idé for sin kunst er: ”Reisen fra kaos til helhet”! Et flott budskap som jeg har lånt formulering i min forståelse i Discorsi.

Reisen er ofte symbolisert av han med båter, bortsett fra
når han viser Peer Gynt som ligger på et surfebrett. Hans båter har ofte mennesker om bord, med ulike uttrykk og i ulike situasjoner.

 Jeg har senere vært mange ganger i hans galleri og blir alltid glad og inspirert av hans kunst. På samme måte som det alltider spennende å banke på døra til verkstedet, og som oftest har han tid til en ordentlig samtale.

 For Arntzen er helhet noe gudommelig og kaos et helvete. Han snakkergjerne om Bibelen som en inspirasjons kilde for helheten, men han snakker også om den menneskelige opplevelsen av kaos. Han snakker om sin egen opplevelse av kaos og hvordan han historisk har bearbeidet sine opplevelser. Hans kunst er en metode han har for å bearbeide opplevd kaos og for å søke helhet.

 Arntzen er en sann søker etter helhet og skaper et uttrykk jeg kan forstå. Når jeg snakker med han og ser hans kunst blir jeg inspirert til å arbeide med min opplevelse av kaos og min reise for å søke helhet.

 Hans motto ”Reisen fra kaos til helhet” og hans klokskap ønsker jeg å bruke i mitt arbeid med Discorsi.